Австрійці вважають цей торт своїм надбанням! «Родинна» випічка з’явилася в 1847 році. За однією з версій, її рецепт винайшов князь Пал Антал Естерхазі-молодший: нібито він любив куховарити на дозвіллі. Але швидше за все, автором рецептури був один з кондитерів, що служив родині, а можливо, це було колективне творіння.

Особливості десерту:

складається він з 5-6 коржів «дакуаз», перекладених м’яким вершковим кремом з додаванням коньяку. Зверху його покривають непідфарбованою  цукровою глазур’ю (зараз в основному використовують білий шоколад), по якій малюють тонкі візерунки чорним шоколадом. Для нас це виглядає звично, але свого часу таке оформлення справило фурор. «Дакуаз» – тісто без глютену. Для цього солодкого страви його роблять із збитих яєчних білків, цукру і перемеленого мигдалю. Саме такий склад надає ласощів характерні особливості: його коржі не розмокають від крему, але залишаються хрусткими, а в роті просто тануть.

Сьогодні замість мигдального борошна нерідко використовують дешевші інгредієнти – подрібнений фундук або волоський горіх. Для збереження класичного смаку торт з боків обкладають пластинками мигдалю.

Крем виготовляють, заварюючи яєчні жовтки з цукром, молоком і крохмалем. Отриману суміш потім розтирають з вершковим маслом і просочують коньяком. В результаті виходить ароматна м’яка маса, що створює приємний контраст з хрусткими коржами.

Цей Естерхазі далекий від оригіналу. Цей торт на 4 коржи і без коньяку. Зменшена кількість цукру в тісті. Рецепт з просторів інтернету, Ви собі можете  змінити самі, якщо вважаєте за потрібне.

Коржі:

Білки – 220 г

Сіль-дрібка

Цукор -110 г

Фундучне борошно -220 г

Збити білок з сіллю до появи піни, потім збивати поступово додаючи цукор. Збивати довго! Поки у Вас не вийде гарна, блискуча меренга. Акуратно ввести борошно.

Намалювати на простеленому пергаменті 4 кола діаметром 18 см. Викласти тісто. Відправити в розігріту до 140С духовку на 40-45 хв.

Крем:

Молоко-225 г

Жовтки-55 г

Цукор-50 г

Ванільний цукор -10 г

Сіль-щіпка

Кукурудзяний крохмаль – 13 г

Вершкове масло 82,5% (кімн.темп.) – 180 г

Варене згущене Молоко (беріть хороше) – 180 г

Прогріти молоко.

Збити: жовтки, цукор, ванільний цукор, сіль.

Влити це все в молоко і довести до кипіння при постійному помішуванні.

Охолодити.

Збити вершкове масло. Додати згущене молоко, збити. Додати остиглий крем, збити. Перешарувати торт і прибрати в холод мінімум на 6 годин.

Глазур:

Білий шоколад – 155 г

Вершки 33% – 30 г

Чорний шоколад-20 г

Мигдальні пелюстки – 50 г

Розтопити білий шоколад з вершками. Покрити торт. Розтопити чорний шоколад, намалювати павутинку. Боки торта декорувати пелюстками мигдалю.

Залишити відповідь

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.